L’epidèmia “paràsits” s’imposa a Hollywood

Reading Time: 3 minutes
El film de Bong-John-Hoo venç per sorpresa en 4 categories, incloses la  de millor pel·lícula i direcció  mentre Joaquin Phoenix i Renee Zellweger consoliden l’Òscar a millor interpretació.

Sorpesa majúscula en la 92ª gala dels Òscars, celebrada aquest diumenge, en la categoria de millor pel·lícula. Tots  els pronòstics semblaven indicar que seria el film bèl·lic de Sam Mendes, 1917, qui s’enduria l’estatueta cap a casa, en una gala que havia  de protagonitzar juntament amb  Joker, El irlandés i Érase una vez en Hollywood . A ultima hora però, el fenomen de l’any, “Parásitos”,  li ha pispat el premi en una decisió insòlita de l’acadèmia  que converteix a la cinta coreana de  Bong-John-Hoo en la primera a guanyar l’Òscar més important en una llengua no anglesa.

La cerimònia feta a Los Ángeles, apuntava a uns premis força repartits. Si bé la majoria de categories ja tenien un vencedor perfilat. L’ambient del Dolby Theatre s’ha iniciat en un posat seriós que ha anat mutant cap a l’avorriment, problema que ve arrossegant de les últimes edicions.

En el primer tram les apostes han encertat la majoria de resultats. Érase una vez en Hollywood arrancava amb força- millor disseny de producció i millor actor de repartiment per Brad Pitt- i Laura Dern s’ha endut el premi a actriu secundària. L’actriu ha vençut  de manera previsible, amb el paper que fa a Historia de un  Matrimonio, producció de Netlix – que  tot i optar a 24 nominacions només s’ha acabat enduent la de Dern-. En les categories principals d’interpretació, el Joker de Joaquin Phoenix ha fet bona la predicció que venia arrossegant des de feia mesos per endur-se l’Òscar,  de la mateixa manera que Renee Zellweger s’ha imposat clarament amb el seu paper a Judy.

Seguint el costum dels Òscars, el ritme de la gala continuava destacant en ser lent i feixuc. Interromput constantment per pauses publicitàries  i condicionats per tenir un mestre de cerimònies diferent a cada categoria. Els muntatges conmemoratoris i les actuacions musicals com la del raper Eminem han hagut de suplir la falta d’emoció que s’ha produït durant l’entrega de la majoria de  guardons . Els discursos, sense  cap sortida de to –  i fortament impregnats d’una insípida correcció política- s’han convertit en un obstacle més quan acostumaven a ser la carta revulsiva enfront al criteri previsible del jurat.

L’arribada de les categories a millor guió ha sigut el primer moment on el rumb establert ha començat a trontollar. L’espontaneïtat amb la que Bong-Joon-Ho ha recollit el premi a millor guió original- on Tarantino tenia més opcions- ha despertat un punt d’incertesa, que s’ha transformat en miratge  de seguida que  1917 ha començat a sumar estatuetes. El premi a la millor fotografia pel veterà Roger Dekins, i a la millor mescla de so i als efectes visuals auguraven  un final de gala dominat pel film de l’oscaritzat Sam Mendes. Fins i tot  el mateix realitzador coreà afirmava al recollir el premi a millor pel·lícula estrangera, que ja tenia la feina feta i  es podia dedicar “a beure durant tota la nit”. Una sentència sobre qui havia de ser el guanyador de les categories restants. O això semblava.

La gala ha fet un gir de 180 graus  quan la millor direcció ha caigut, de manera inesperada, en mans de Bong-Joon-Ho. El coreà ha rendit homenatge a la figura de  Martin Scorsese i a la de Tarantino- ambdós nominats a la mateixa categoria- que li ha valgut una forta ovació. A partir d’allà la racionalitat dins la cerimònia  ha cedit per deixar pas a una tímida esperança en què el desenllaç era un altre. Minuts després, enmig de la expectació s’ha confirmat el sorpasso. Enguany, qui regna a Hollywood és qui menys s’hi assembla.

Els guanyadors:

Millor pel·lícula: Parásitos

Millor director: Bong-Joon-Ho

Millor actriu: Renee Zellweger

Millor actor:  Joaquin Phoenix

Millor actriu secundària Laura Dern

Millor actor secundari Brad Pitt

Millor pel·lícula estrangera Parásitos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *