SOS Costa brava: L’associació que intenta combatre la forta especulació a la Costa Brava.

Reading Time: 2 minutes

A mesura que la crisi sembla que va difuminant-se, també ho fa la memòria del gremi constructiu. Si bé després de que explotés la bombolla, el sector va aminorar la seva presència en projectes a la Costa Brava, avui en dia l’índex que quantifica quants projectes urbanístics  ha repuntat fins a tenir 24 projectes aprovats o en fase de tramitació. Arran d’aquest nou “boom” que amenaça les poques zones sense edificar que queden al llarg del litoral empordanès i selvatà, 23 associacions s’han unit per intentar salvaguardar aquests paratges cada vegada més escassos que l’especulació desenfrenada vol erradicar.  Raimon Costa, membre de “Salvem Aigua Xelida”, una de les plataformes associades a SOS adverteix: “Lúnic que preval és fer negoci amb el territori, que en molts casos, com a la Costa Brava, ja ha superat la seva capacitat de càrrega” i per això diu que a part de ser una crítica al sistema urbanístic, ell considera que s’enfoquen en denunciar un model econòmic contrari a respectar el territori. L’any 2008, amb la instauració de la crisi, el ritme es va aturar i ha permès descansar a un  territori que ja desde temps franquistes ha anat veient com se l’anava domesticant  i per tant anava perdent les característiques pròpies amb les que Ferran Agulló la va qualificar com a “Brava”. Però ja fa un parell d’anys que tot l’entorn immobilístic s’ha tornat a accelerar, aquesta vegada però, comptant amb molts més actors estrangers que dinamiten el mercat a través dels anomenats “fons voltors”, que es beneficien d’una legislació particular en cada municipi i que sol afavorir la creació d’aquests projectes.

Tot i així, gràcies a l’acció ciutadana dels membres de SOS Costa Brava, s’està aconseguint un ressò mediàtic que ha portat a la plataforma a ser un dels principals actors a l’hora de que les administracions negociïn amb els sindicats sobre les validacions de futurs projectes. Arribant al punt que fa poques setmanes es va aprovar una resolució al parlament que insta al govern a reunir-se amb els portaveus d’aquesta plataforma per tractar assumptes relacionats amb l’urbanisme a la Costa Brava.

Però exactament, què proposa SOS Costa Brava? Segons el manifest que tenen penjat a la seva web www.soscostabrava.cat podríem resumir en tres els objectius que planteja la plataforma:

En primer lloc demana que els ajuntaments prenguin consiència del perill que comporta la urbanització sistemàtica de la Costa i que planifiquin un model urbanístic alternatiu que ho tingui en compte i que es basi en la sostenabilitat del territori. En segon lloc exigeix a la Generalitat l’aplicació d’un pla director que afecta el sistema urbanístic costaner que consisteix en dotar d’eines a la Generalitat perquè en cas de que un ajuntament es negui a desclassificar un sòl insostenible, aquesta pugui intervenir-hi unilateralment. Finalment també insten a crear un “Conservatori del Litoral” molt similar al que ja existeix a la Catalunya Nord i que la seva tasca és comprar espai litoral per a desclassificar-lo i del plà urbanístic i gestionar-lo amb l’ajuda de ajuntaments ecologistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *