PER QUÈ ACONTRACORRENT?

Reading Time: 2 minutes

Per què escriure avui? Per què explicar fets, analitzar-los o opinar-ne? Per què, en un món tan carregat de paraules sobreres i d’imatges innecessàries? Un món, on tothom pot “dir la seva” en els seus 280 caràcters. Per què, en definitiva, fer moure uns quants bits més entre els trilions i trilions de la xarxa de Internet?

 

El periodisme en particular, i la paraula, en general, estan patint una forta crisi. D’una banda, l’estès accés a la informació que ara tenim ha permès que arribi més fàcilment arreu, però la facilitat i la velocitat de la seva difusió han provocat una sobreabundància d’informació i han conduït a una banalització de la paraula. El fenomen del fake news ho posa de manifest: vivim bombardejats per tantes notícies i opinions que ens desarrelem de la realitat. La censura, al segle XXI, no és la prohibició sinó la sobreinformació. El gran problema no és arribar a la informació sinó discernir quina llegir-se entre el volum ingent que ens n’arriba. A més, els algoritmes i els sistemes de recomanacions de les xarxes socials forcen la creació de bombolles tancades d’opinió uni-direccional que degraden el debat polític democràtic.

 

En aquest context neixen propostes “crítiques”. Diaris crítics, revistes crítiques, dossiers crítics, crítica cultural, política… L’existència d’aquests mitjans és positiva, ja que va més enllà de la superficialitat o repetitivitat de la informació general, però planteja preguntes. Ens ho imaginem, potser, com una injecció de pensament crític, pur i veritable; però el cert és que està sotmès a les mateixes formes de tendenciositat. Ser “crític” té grans connotacions positives, no polititzades, i, d’alguna manera, el pensament crític ha estat absorbit pel propi sistema. De sobte, anar a contracorrent ha esdevingut empènyer encara més la corrent cap avall. És per això que no s’hauria d’entendre Acontracorrent com una actitud sinó com a ironia d’una voluntat, la de ser crític i independent, que resulta ser tant difícil en aquesta nostra boira del present.

 

Per tot això,

Motius fundacionals d’Acontracorrent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *